Nagyon alacsony költségszint – ezt mutatják a nyugdíjpénztári TKMNYP-k!

Annak érdekében, hogy Ön az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításával kapcsolatos költségekről átfogó képet kapjon, kiszámoltuk a pénztári Teljes költségmutatót (TKMNYP).
A TKMNYP számítása a Magyar Nemzeti Bank 20/2019 számú ajánlása alapján, egységes módszerrel történik minden önkéntes nyugdíjpénztár esetében annak érdekében, hogy a TKMNYP értékek összehasonlíthatóak legyenek.

Mi a TKMNYP?

Az Ön tájékoztatását szolgáló mutatószám, amely egyetlen százalékos érték segítségével mutatja meg a jövőbeni befizetéseket terhelő, összes felmerülő költséget. Például egy 20 éves időtartamra szóló 1,3%-os TKMNYP mutató azt jelenti, hogy a jelenlegi érvényes költséglevonásokkal (pl. a befizetésekből levont költségeket, a belépéskor és kilépéskor felszámított díjat, a vagyonkezeléssel összefüggő minden költséget) az adott pénztári portfólió a következő 20 évben évente 1,3%-os átlagos hozamot kell, hogy elérjen ahhoz, hogy a levont költségeket „megtermelje”. Ha az adott portfólió hozama meghaladja az 1,3%-os értéket, az a többlet már az Ön nyeresége.
A TKMNYP elsődleges célja az egyes hazai önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintjének összehasonlítása, egyben támogatja a különböző nyugdíjcélú termékek költségeinek összevetését is.

A számítás során alkalmazott feltételezések:
- a pénztártag a belépéskor 35, 45, illetve 55 éves, így az ehhez az életkorhoz tartozó megtakarítási időszakok 30, 20, illetve 10 év;
- a nyugdíjba vonuláskor igényelt szolgáltatás: egyösszegű nyugdíjszolgáltatás;
- havonta 25 000 Ft tagdíjbefizetés;
- a 20/2019 sz. MNB ajánlás 10. pontja szerinti kockázatmentes hozamgörbe.
A TKMNYP számítása során a pénztár figyelembe veszi az összes, pénztár által felszámított költséget (befizetésből levont költségek, vagyonkezeléssel összefüggő közvetett és közvetlen költségek, és a szolgáltatás igénybevételekor felszámított díjak).

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár portfólióinak jellemzői, kockázati szintjei és TKMNYP mutatói:

Kiszámítható portfólió

Bázis Portfólió

Lendület portfólió

Trend portfólió

Kockázati szint

alacsony

közepes

magas

magas

Futamidő

3-4 év

5-10 év

10 évnél hosszabb

15 évnél hosszabb

TKM 10 év

1,99%

2,22%

2,19%

2,54%

TKM 20 év

1,36%

1,59%

1,55%

1,91%

TKM 30 év

1,17%

1,40%

1,36%

1,72%

FIGYELEM!
Fontos tudnivaló, hogy a TKMNYP értékek egy típuspéldának megfelelő számítás eredményeit tükrözik. A számítás nem veszi figyelembe az egyedi, pénztártagtól függő jellemzőket, így például a havi 25 000 Ft-tól elérő befizetéseket, a portfólióváltást, az adóvisszatérítés összegét, illetve a kifizetésekhez kapcsolódó esetleges adó- és járulékterheket sem.
A TKMNYP számítása azt is feltételezi, hogy a tagsági jogviszony az adott tartam alatt mindvégig fennmarad, a szerződésből pénzkivonás semmilyen formában nem történik. Mindezért a TKMNYP érték csak megközelítő tájékoztatást nyújt, de nem azonos az Ön egyéni, nyugdíjpénztári megtakarítási számlájának konkrét költségeivel. A tagsági jogviszony alatt, az eltérő tagdíjbefizetés, a megtakarítás tartama, illetve szolgáltatási igény (pl. 10 év utáni hozamfelvétel) függvényében a tényleges költségek lényegesen eltérhetnek a közölt TKMNYP értékektől.
A Magyar Nemzeti Bank honlapján közli az egyes pénztárak által közölt TKMNYP értékeket.
Felhívjuk a figyelmét, hogy a TKMNYP fontos, de nem az egyetlen lényeges eleme az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak. A jövőbeni nyugdíjkifizetés nagyságára jelentős hatással van a pénztár, illetve az adott portfólió hosszú távú hozama. A hosszú távú megtakarítások (mint az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás) rugalmasan alkalmazkodnak a változó élethelyzethez, az adott Pénztár által nyújtott kényelmi szolgáltatások, illetve az ügyfélkiszolgálás minősége is befolyásolja a pénztárválasztást.
A TKMNYP csak a megtakarítás költségei szerinti összevetésre ad lehetőséget, ugyanakkor a befektetési kockázatokat és az elért hozamokat illetően nem ad információt. A befektetési kockázatokról a Pénztár Befektetési Politikájából tájékozódhat, míg a rövid és hosszabb távú múltbéli hozamokat megtekintheti ezen az oldalon.