Nem kedvezett a gazdasági környezet a hozamoknak, de az utolsó negyedévben megindult az emelkedés. 2022-ben nagyot estek a részvények értékei Magyarországon és az egész világban, illetve az állampapírok piaci értéke is esett az év első kilenc hónapjában. Fontos megjegyezni, hogy az állampapírok esetében a veszteség csak kimutatott értékelési különbözet, ami azt jelenti, hogy akkor lenne tényleges veszteség, ha a Nyugdíjpénztár eladná a hosszú távú papírjait, de ezt nem tervezi, illetve csak azt érinti ez a helyzet, aki most szeretné felvenni megtakarítását, mert akkor az ő esetében megtörténik a veszteség realizálása.

2022 utolsó negyedéve nagyon jól sikerült, lényegesen csökkentek a portfóliók negatív eredményei, az utolsó negyedévet minden portfólió jelentős nyereséggel zárta. Ez a növekvő tendencia megmaradt 2023 első napjaiban is, és bízunk benne, hogy az idei hozamok kompenzálni fogják a tavalyi negatív eredményeket. Mivel a Nyugdíjpénztár – a jogszabályi előírások miatt – csak minimum éves, 10 éves és 15 éves hozamokat kommunikálhat, javasoljuk, hogy kövesse figyelemmel a portfóliók árfolyamainak napi alakulását a honlapunkon vagy a telefonos applikációnkban.

A nyugdíjpénztár hosszú távú befektetés, nem szabad egy év, vagy konkrétan a 2022. év első 9 hónapja alapján következtetéseket levonni a teljes futamidő eredményességére vonatkozóan. A 2008-as válság után, vagy az azt követő nehezebb éveket követő évek tendenciáit figyelembe véve, a legjobb döntés a kivárás.

20%.jpg

Kiszámítható portfólió

Bázis Portfólió

Lendület portfólió

Trend portfólió

Portfoliók közötti megoszlási arány 2022. december 31-én

7%

77%

15%

1%

2022. évi nettó hozamráta

-2,24%

-8,45%

-6,28%

*még nem közölhető

10 éves (2013-2022) átlagos nettó hozamráta

2,50%

3,11%

4,81%

*még nem közölhető

15 éves (2008-2022) átlagos nettó hozamráta

3,71%

4,13%

5,27%

*még nem közölhető

*A Trend portfólió 2022. április 1-jén indult, még nem érte el az 1 éves futamidőt, ezért az elért hozamának kommunikálását a kormányrendelet még nem teszi lehetővé. Ebben az esetben is azt javasoljuk, hogy kövesse figyelemmel a portfóliók árfolyamainak napi alakulását a honlapunkon vagy a telefonos applikációnkban.

Amennyiben kíváncsi pénztári befektetésének alakulására, illetve aktuális egyenlegére regisztráljon, vagy lépjen be a Tagi portálra. Továbbá a portfóliók napi árfolyamát is nyomonkövetheti a Portfóliók árfolyama oldalon.