Az Önkéntes nyugdíjpénztári befizetések jelentős kedvezményeket élveznek.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések adókedvezményének mértéke 20%, maximum 150 000 Ft/év, amely összeget a személyi jövedelemadó-bevallásban tett rendelkezés alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a megjelölt pénztári egyéni számlára fog átutalni (Szja. Tv. 44/A §). Ez azt jelenti, hogy az átutalt adó-visszatérítés összege – költséglevonás nélkül – az Ön pénztári megtakarításait fogja gyarapítani.

Fontos változás 2019-től, hogy az adókedvezmény mind a magánszemélyi, mind a munkáltatói befizetésekre érvényesíthető (Szja tv. 44/A. § (1) bekezdés a) pontja). Az önkéntes nyugdíjpénztári, egészségpénztári és önsegélyező pénztári befizetések adókedvezménye továbbra is összevonandó, az együttes adókedvezmény mértéke sem haladhatja meg az évi 150 000 Ft-ot.Tájékoztatjuk, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő befizetésekre is jár 20%, maximum 100 000 Ft (a 2020. év előtt nyugdíjba vonulók esetében 130 000 Ft; Szja Tv. 44/B§), illetve a nyugdíjbiztosítási díjbefizetésre további 20%, maximum 130 000 Ft (Szja Tv. 44/C§) adókedvezmény, és az összesen igénybe vehető adókedvezmény mértéke 280 000 Ft/év (Szja Tv. 44/D§).

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó adókedvezmény igénybevételéhez rendelkező nyilatkozatot, a pénztár igazolása alapján az éves személyi jövedelemadó-bevallásban lehet tenni. Amennyiben több pénztárba történő befizetés után igényel adó-visszatérítést, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy a teljes összeget melyik (egyetlen) pénztárban vezetett számlájára kéri. A nyugdíjpénztári adókedvezmény nincs jövedelemkorláthoz kötve.