Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

VPR_image_lendulet

Lendület portfólió

A „Lendület” portfólió a magasabb hozam reményében magasabb kockázatot is hordoz magában, hiszen a portfólió összevontan csak 40% likvid eszközt, magyar állampapírt és olyan értékpapírt tartalmaz, amelyben foglalt kötelezettség teljesítéséért a magyar állam készfizető kezességet vállal (kisebb részben 1 éven belüli, nagyobb részben hosszú távú állampapírokat), valamint Magyarországon bejegyzett jelzálog-hitelintézet által kibocsátott jelzáloglevelet ; összevontan 26,5 százalékponttal kevesebbet, mint a „Bázis” portfólió.

A Vagyonkezelő – az előző két portfólióhoz hasonlóan -, megfelelő kamat esetén, köthet le betéteket, azonban itt sem cél a pénzeszközök folyószámlán tartása.Ebben a portfólióban is szerepel a külföldi vállalati kötvény 5% célaránnyal.A portfólió kockázati szintjét, és egyben a hozam iránti elvárást is növeli 6% magyar részvény, illetve összesen 39% külföldi részvény (12% globális részvény, 12% európai részvény, 4,5% Közép-kelet európai részvény és 10,5% feltörekvő piaci részvény).

A portfólió kockázatát kismértékben növeli az 1% kockázati tőkealapjegy, amelytől a Pénztár ebben a portfólióban is a BUX indexnek megfelelő teljesítményt várja el.A portfólió 9% ingatlan befektetési jegyet tartalmaz, melynek kockázati szintje jelenleg közepes, hiszen az ingatlanok mellett jelentős állampapír-állományt is tartalmaz.

Ennél a portfóliónál is fontos információ, hogy ingatlan befektetési jegyek költsége magasabb, mint a vagyonkezelői díj, azonban alacsonyabb, mint a közvetlen ingatlan-befektetéssel felmerülő költségek, és a díjkülönbözetnél magasabb hozamprémiumot ígér az állampapír-befektetésekhez képest.

A kockázati szintet csökkenti az is, hogy nem egy egyedi eszköz kockázatát viseli a Nyugdíjpénztár, hanem egy sok elemből álló diverzifikált portfólióét.A Vagyonkezelő itt is dönthet úgy, hogy a nem forintban kibocsátott eszközöket határidős ügyletekkel fedezi, csökkentve a devizakockázatot.

Kinek ajánlott? Akik tudatosan vállalnak magasabb kockázatot, vagy hosszú távon gondolkodnak.

Futamidő: Azoknak ajánlott, akik 10 évnél hosszabb megtakarításban gondolkodnak, vagyis a 20-40 év közötti korosztályhoz tartoznak, akiknek még legalább 20-25 év van hátra a nyugdíjjogosultság megszerzéséig.

Kockázati szint: A portfólió kockázati szintje magas, hiszen magas részvény arányt, alacsony magyar állampapír arányt tartalmaz, melynek kockázata alacsony, illetve 9% ingatlanalapot, amely közepes kockázatú befektetés.

Lendület portfólió referenciaindexe:

Index Arány a portfólióban
CMAX index 40%
BUX index 7%
MSCI World index 12%
DJEU50 index 12%
BIX Index 9%
Morningstar Emerging Market Corporate Bond Index 5%
CECEEUR index 4,5%
MSCI Emerging index 10,5%