Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

VPR_image_bazis

Bázis portfólió

A „Bázis” portfólió egy közepes kockázatú, inkább konzervatív befektetési összetételt képvisel. Ez a portfólió azonos a Nyugdíjpénztár elmúlt években a teljes fedezeti portfólióra használt irányelveivel, és az inflációhoz képest nagyon kedvező hozamot termelt az elmúlt években.

A portfólió célarány szerint 69%-ban összevontan likvid eszközöket, magyar állampapírt és olyan értékpapírt tartalmaz, amelyben foglalt kötelezettség teljesítéséért a magyar állam készfizető kezességet vállal (kisebb részben 1 éven belüli, nagyobb részben hosszú távú állampapírokat), és Magyarországon bejegyzett jelzálog-hitelintézet által kibocsátott jelzáloglevelet, illetve Magyarországon bejegyzett gazdálkodó szervezet - a hitelintézet kivételével - által nyilvánosan forgalomba hozott kötvény.

A Nyugdíjpénztár felvette a portfólióba 2,5% célaránnyal a külföldi vállalati kötvényeket, melyek kockázati szintje közepes. A portfólió kockázati szintjét az összesen 20,5% részvény növeli, melyből 4% magyar részvény, melynek referenciaindexe a BUX index, 6% globális részvény, 4,5% európai részvény, 4% Közép-kelet európai részvény és 2% feltörekvő piaci részvény. A Nyugdíjpénztár nem támogatja a direkt ingatlanvásárlást, mint befektetést, mert magasabb kockázattal és költséggel járna, azonban az ingatlanban rejlő értéknövekményt szeretné kihasználni a pénztártagok számára, ezért a portfólió 7% ingatlan befektetési jegyet tartalmaz, melynek kockázati szintje jelenleg közepes, hiszen az ingatlanok mellett jelentős állampapír-állományt is tartalmaz. Fontos tudni, hogy ingatlan befektetési jegyek költsége magasabb, mint a vagyonkezelői díj, azonban alacsonyabb, mint a közvetlen ingatlan-befektetéssel felmerülő költségek, és a díjkülönbözetnél magasabb hozamprémiumot ígér az állampapír-befektetésekhez képest. A kockázati szintet csökkenti az is, hogy nem egy egyedi eszköz kockázatát viseli a Nyugdíjpénztár, hanem egy sok elemből álló diverzifikált portfólióét.

A portfólió kockázatát kismértékben növeli az 1% kockázati tőkealapjegy, amelytől a Pénztár a BUX indexnek megfelelő teljesítményt várja el.A Vagyonkezelőnek megvan a lehetősége arra, hogy a nem forintban kibocsátott eszközöket határidős ügyletekkel fedezze, csökkentve a devizakockázatot.

Kinek ajánlott? Akik nyitottak közepes kockázatot vállalni, vagy középtávú futamidőben gondolkodnak.

Futamidő: Azoknak ajánljuk, akik 10 éven belül szeretnék kivenni a megtakarításukat, vagy ennél hosszabb távú befektetésben gondolkodnak, azonban konzervatív, közepes kockázatvállalási attitűddel rendelkeznek. Életkor szempontjából a 40 és 55 év között lévő pénztártagoknak javasoljuk.

Kockázati szint: A portfólió kockázati szintje közepes, hiszen többségében magyar állampapírt tartalmaz, kismértékben magasabb kockázatú részvényt, illetve 7%-ban ingatlanalapot, melynek kockázati szintje közepes, hiszen jelentős állampapírhányadot tartalmaz.

Bázis portfólió referenciaindexe:

Index Arány a portfólióban
CMAX index 69%
BUX index 5%
MSCI World index 6%
DJEU50 index 4,5%
BIX Index 7%
Morningstar Emerging Market Corporate Bond Index 2,5%
CECEEUR index 4%
MSCI Emerging index 2%